Karácsonyi ajándékok csomagolása

Karácsonyi ajándékok csomagolása

Vásárláskor nem csak magát az ajándékot, hanem a hozzá illő csomagolást is érdemes megvenni.

A nagyáruházakban kapható karácsonyi csomagolópapírba, organza anyagba, netán zsákvászonba bújtatott ajándék ugyanolyan tetszetős lehet, csak a kiegészítőket hozzá kell igazítani.

 

Nézzünk körül az elfekvő készleteinkben, a karácsonyi díszek körül, a varródobozban, a maradék ruhaanyagok között, a kidobásra ítélt újságpapíroknál.

 

Egy könyvet lehet újságpapírba (fekete-fehér, kép nélküli, szöveges), rafiával átkötve csomagolni, ugyanígy lehet tenni újság előfizetés átadásakor is (ilyenkor úgyis érdemes az épp aktuális számot mellékelni).

Egy útikönyv csomagolását megoldhatjuk térképpel (olcsóbb térképet sok helyen lehet kapni), míg egy szakácskönyvet konyharuhában, fakanalat rákötve adhatunk át.

Ugyancsak konyharuhában adhatunk át egy képletes ajándéknak szánt, magunk által készített lekvárt, a nyakára kötött lekváros kanállal, esetleg savanyúságot egy kis fakanállal, ugyanígy tehetünk bármilyen más konyhai eszköznél, bögrénél.

 

Szép selyem, csipke, organza, vagy tüll anyagba csomagolhatunk ruhaneműt, vázát, gyertyatartót, parfümöt, porcelánt, kristályt, üveget.

Az ékszerekhez is inkább ezek az anyagok illenek.

A hagyományos csomagolópapírt kedvelők választhatnak szalagot, gyöngyöt, masnit kiegészítésként, a lényeg, hogy a színek passzoljanak.

 

A gyerekeknek szánt ajándékokhoz válasszunk minél színesebb, esetleg a kedvenc mesefigurát megjelenítő csomagolást.

 

A színeket illetően, az 1-2 színt tartalmazó csomagolás diszkrétebbnek hat, de a szokásos piros, zöld, arany, ezüstön kívül érdemes mást is kipróbálni, és nem kell megijedni a feketétől sem, nagyon elegánsan hat arany vagy ezüst kiegészítőkkel.

Kisebb tárgyakat, ruhaneműket csomagolhatunk szaloncukor formává is.

 

Bonyolult formájú tárgyakkal sokszor meggyűlik a bajunk, ezeket érdemes olyan anyagba csomagolni, amely könnyen megmunkálható (ruhaanyag, krepp papír, celofán).

Merev csomagolópapírral ne is próbálkozzunk, mert lehangoló lesz a végeredmény.

 

Ha az ajándékot díszdobozba vásároljuk (italok, édességek), lehetőség szerint csomagoljuk magunk is át, de ha másba nem is, egy díszzacskóba mindenképpen tegyük bele.

A díszzacskó egyébként egy nagyon hasznos és praktikus találmány, de a karácsonyi csomagolásnál én inkább mellőzöm, ha mégis használom, a bele tett ajándékokat külön is becsomagolom.

 

Használhatunk előre gyártott ajándék dobozokat is, igaz ezeknek kicsit borsos az áruk.

Megkönnyítik a dolgunkat a cipővásárláskor eltett dobozok is, könnyű becsomagolni őket. Ha nagyobb a doboz, mint az ajándék, töltelékként rakhatunk mellé csonthéjas gyümölcsöket (dió, mogyoró), sálat, selyem vagy tüll anyagot.

 

Lehet 2 az 1-ben is ajándékozni – ilyen volt korábban a konyharuha-kanál párosítás-, ha több, kisebb méretű tárgyat adunk (testápoló szerek, gyertyák, konyhai eszközök), vehetünk alájuk kis kosárkát, kínáló tálat, ezzel megkönnyítjük a dolgunkat a csomagolásnál is, és az ajándék értékét is növeljük.

 

A csomagoláshoz nagyon sokféle „feltétet” használhatunk.

„Sima” kötöző szalagot, masnit, méterben kapható karácsonyi díszszalagot, rafiát, kendert, selyemszalagot. Tehetünk rá bogyókat, fenyőágat, karácsonyfa díszeket, evőeszközöket, fahéjat, szegfűszeget, tobozt, fagyöngyöt, szaloncukrot.

 

Szinte csak a képzeletünk szabhat határt…

 

Képek: creativegiftpackaging.com

 

 

 

Kapcsolódó cikkek:

468 ad